Σκάνδαλα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Η «πάρτι» του Μπόρις Τζόνσον, ο θάνατος του πρίγκιπα Άντριου και άλλα παραπτώματα

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ, Αγγλία – Η πτώση του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ήταν μόνο μία από τις πολλές μεγάλες ιστορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο χρόνο, καθώς ο χρόνος του Τζόνσον ως πρωθυπουργός επισκιάστηκε από σκάνδαλα μετά από σκάνδαλα.

Στην πραγματικότητα, ο Τζόνσον απομάκρυνε τόσους πολλούς από αυτούς κατά τη διάρκεια της θητείας του, φαινόταν ότι η πολιτική του θέση θα παρέμενε άθικτη – με αποτέλεσμα να τον αποκαλούν «Τέφλον Τζόνσον».

Ωστόσο, το σκάνδαλο “Partygate” για πάρτι, εκδηλώσεις και άλλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε κυβερνητικά κτίρια, κατά παράβαση των αυστηρών κανόνων κλειδώματος COVID-19 του Ηνωμένου Βασιλείου, θα υπονόμευε σιγά σιγά την εξουσία του.

Ο Τζόνσον κατηγορήθηκε ότι παραβίασε εν γνώσει του τους κανόνες, προσποιήθηκε ότι είχε άγνοια και είπε ψέματα για τη γνώση του για τις παράνομες συγκεντρώσεις.

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ «ΚΑΤΑΒΑΛΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ», ΑΛΛΑ Η ΑΠΟΘΥΝΩΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ, ΛΕΝΕ ΕΙΔΙΚΟΙ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 στο Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 στο Λονδίνο.
(Associated Press)

Το σκάνδαλο παρέμεινε στο επίκεντρο για μήνες, καθώς περισσότερες λεπτομέρειες διέρρευσαν και έγιναν γνωστές, με τον Τζόνσον να διατηρεί την αθωότητά του, παρά τον καταιγισμό των πρωτοσέλιδων εφημερίδων.

Αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιζήμιο επειδή τόσες οικογένειες που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τους κανόνες αρνήθηκαν να δουν αγαπημένα πρόσωπα που πέθαναν από τον ιό – οδηγώντας σε κατηγορίες για διπλά μέτρα και μέτρα.

Η αστυνομία διερεύνησε και προέκυψε ότι ο Τζόνσον είχε παρευρεθεί σε τουλάχιστον τρία πάρτι, συμπεριλαμβανομένου ενός την ημέρα πριν από την κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου.

Τον Απρίλιο του 2022, του επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του lockdown, μαζί με τη σύζυγό του Κάρι και τον τότε Καγκελάριο του Οικονομικού και νυν πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ.

Ο Τζόνσον έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που παραβίασε το νόμο και αντιμετώπισε αστυνομικές κυρώσεις. η φήμη του δεν επανήλθε ποτέ.

Επιπλέον, όταν κατηγορήθηκε για παραπλάνηση του Κοινοβουλίου σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο ανώτερος συνάδελφος του Συντηρητικού Κόμματος, Κρις Πίντσερ, είχε χαϊδέψει δύο άνδρες σε ένα ιδιωτικό κλαμπ, αυτό ώθησε πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές (βουλευτές) να παραιτηθούν.

Ο ΗΒ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΘΩΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «PARTYGATE»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απολυμαίνει μια καρέκλα στον δημόσιο χώρο αναμονής ενός κέντρου εμβολιασμού στο Cwmbran, Νότια Ουαλία, 17 Φεβρουαρίου 2021.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απολυμαίνει μια καρέκλα στον δημόσιο χώρο αναμονής ενός κέντρου εμβολιασμού στο Cwmbran, Νότια Ουαλία, 17 Φεβρουαρίου 2021.
(Geoff Caddick/Pool μέσω AP)

Ο Τζόνσον ζήτησε αργότερα συγγνώμη για τον χειρισμό της υπόθεσης, αλλά ελάχιστα έκανε για να ηρεμήσει την κρίση και αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο.

Παρακάτω είναι μερικές από τις άλλες ιστορίες που έγιναν μεγάλα πρωτοσέλιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Μια μακροχρόνια αστική υπόθεση που αφορούσε τον γιο της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β’, τον Δούκα της Υόρκης, έληξε τον Μάρτιο.

Ο πρίγκιπας Andrew μήνυσε η Virginia Giuffre για σεξουαλική κακοποίηση μετά από ισχυρισμούς ότι έκανε σεξ μαζί της όταν ήταν 17 ετών και ότι είχε πέσει θύματα εμπορίας από τον φίλο του, τον δισεκατομμυριούχο παιδόφιλο Jeffrey Epstein.

Ο Andrew ισχυρίστηκε ότι δεν γνώρισε ποτέ την Giuffre, αλλά της πλήρωσε έναν εξώδικο συμβιβασμό, ο οποίος αναφέρθηκε ότι ήταν έως και 14,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το σκάνδαλο συγκλόνισε τη βρετανική βασιλική οικογένεια και έπληξε σοβαρά τη δημόσια θέση του δούκα.

Ο Άντριου αποχώρησε από τα βασιλικά καθήκοντα στα τέλη του 2019, λέγοντας ότι η υπόθεση είχε γίνει «μεγάλη αναστάτωση». Τον Ιανουάριο, η βασίλισσα έλαβε μέτρα για να απομακρύνει τη βασιλική οικογένεια από αυτόν, καθώς διαφαίνεται η προοπτική μιας επιζήμιας δίκης.

Ο πρίγκιπας Άντριου, Δούκας της Υόρκης, έφυγε, φαίνεται επίσης σε μια φωτογραφία του 2001 που περιλήφθηκε σε δικαστικά αρχεία που τον δείχνει με το χέρι του γύρω από τη μέση της 17χρονης Βιρτζίνια Τζιούφρε, η οποία λέει ότι ο Τζέφρι Επστάιν την πλήρωσε για να κάνει σεξ με τον πρίγκιπας.  Ο Άντριου αρνήθηκε τις κατηγορίες.  Η Virginia Roberts Giuffre, δεξιά, μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά από ακρόαση όπου τα φερόμενα θύματα του Epstein έκαναν δηλώσεις στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν στις 27 Αυγούστου 2019, στη Νέα Υόρκη.

Ο πρίγκιπας Άντριου, Δούκας της Υόρκης, έφυγε, φαίνεται επίσης σε μια φωτογραφία του 2001 που περιλήφθηκε σε δικαστικά αρχεία που τον δείχνει με το χέρι του γύρω από τη μέση της 17χρονης Βιρτζίνια Τζιούφρε, η οποία λέει ότι ο Τζέφρι Επστάιν την πλήρωσε για να κάνει σεξ με τον πρίγκιπας. Ο Άντριου αρνήθηκε τις κατηγορίες. Η Virginia Roberts Giuffre, δεξιά, μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά από ακρόαση όπου τα φερόμενα θύματα του Epstein έκαναν δηλώσεις στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν στις 27 Αυγούστου 2019, στη Νέα Υόρκη.
(Φωτογραφία Julian Finney – British Athletics/British Athletics μέσω Getty Images | δεύτερο εφετείο των ΗΠΑ | Barry Williams/New York Daily News/Tribune News Service μέσω Getty Images)

Ο «Νταής» Πρίγκιπας ΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΧΕ ΜΙΑ «ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ» ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΥΝ «ΣΤΗΝ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ», ισχυρίζεται ο ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ

Αφαίρεσε τον δούκα από τους τιμητικούς στρατιωτικούς του ρόλους και εκείνος αναγκάστηκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον τίτλο του «His Royal Highness».

Οι αναφορές ισχυρίζονται ότι ο Άντριου επιθυμεί να επιστρέψει στη δημόσια ζωή, αλλά η κίνηση αντιτίθεται από τον αδελφό του, βασιλιά Κάρολο Γ’, ο οποίος διαδέχθηκε τη μητέρα του στον βρετανικό θρόνο μετά τον θάνατό της τον Αύγουστο.

ΜΠΟΡΙΣ ΜΠΕΚΕΡ

Ο σταρ του τένις Μπόρις Μπέκερ φυλακίστηκε τον Απρίλιο επειδή έκρυψε 3 εκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά του στοιχεία για να αποφύγει την πληρωμή των χρεών του.

Ο τρεις φορές πρωταθλητής του Wimbledon, 55 ετών, κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Ιούνιο του 2017 – χρωστώντας στους πιστωτές σχεδόν 61 εκατομμύρια δολάρια για ένα απλήρωτο δάνειο άνω των 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων στο κτήμα του στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα.

Ήταν νομικά υποχρεωμένος να αποκαλύψει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, ώστε οι διαχειριστές να μπορούν να διανείμουν τα διαθέσιμα κεφάλαια στους πιστωτές, αλλά στη δίκη του ακούστηκε ότι είχε ενεργήσει «σκόπιμα και ανέντιμα».

Ο Μπέκερ απελευθερώθηκε από τη φυλακή στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού εξέτισε οκτώ μήνες από την ποινή του δυόμισι ετών και απελάθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και με ιδιωτικό τζετ, αφού ζούσε εκεί από το 2012.

Ο Μπόρις Μπέκερ κατά τη διάρκεια του αγώνα του με τον Αντρέ Αγκάσι στο Wimbledon το 1995.

Ο Μπόρις Μπέκερ κατά τη διάρκεια του αγώνα του με τον Αντρέ Αγκάσι στο Wimbledon το 1995.
(David Ashdown/Getty Images)

Ο ΜΠΟΡΙΣ ΜΠΕΚΕΡ ΙΣΧΥΕΙ ΚΡΑΤΕΙΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: «ΤΡΙΖΟΜΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ»

Γύρισε ένα ντοκιμαντέρ δύο μερών με το Apple TV στο οποίο μιλά για τη συναισθηματική αναταραχή που ένιωθε πριν φυλακιστεί. Σε αυτό, παραδέχεται ότι χτύπησε τον «πάτο» ενώ περίμενε την καταδίκη του.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟ REALITY SHOW

Ο πρώην υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ ήταν ήδη μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα σχετικά με τον χειρισμό του στην πανδημία του COVID-19.

Ο Χάνκοκ, κατηγορούμενος ότι ηγήθηκε της αντίδρασης της κυβέρνησης στη μεγαλύτερη έκτακτη ανάγκη εν καιρώ ειρήνης που αντιμετώπισε το Ηνωμένο Βασίλειο, επικρίθηκε σφοδρά για τις αποφάσεις που πήρε εν μέσω κατηγοριών που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες ζωές.

Ωστόσο, ήταν η σχέση του με τη βοηθό του που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση Τζίνα Κολαντάντζελο που ανάγκασε την παραίτησή του τον Ιούνιο του 2021, αφού οι κάμερες κλειστού κυκλώματος έπιασαν το ζευγάρι να φιλιέται στο γραφείο του.

Ο Χάνκοκ παραδέχτηκε ότι παραβίασε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης της ίδιας της κυβέρνησης και αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη που «απογείωσε τους ανθρώπους».

Μπόρεσε να παραμείνει ως βουλευτής, αλλά υπήρξε περαιτέρω διαμάχη όταν εμφανίστηκε στο δημοφιλές τηλεοπτικό ριάλιτι “I’m A Celebrity, Get Me Out of Here”, το οποίο βλέπει διαγωνιζόμενους να διαγωνίζονται σε διάφορες προκλήσεις σε μια αυστραλιανή ζούγκλα.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ μιλάει σε συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό μέσα στην οδό Ντάουνινγκ 10 στο Λονδίνο, 11 Ιανουαρίου 2021.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ μιλάει σε συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό μέσα στην οδό Ντάουνινγκ 10 στο Λονδίνο, 11 Ιανουαρίου 2021.
(AP Photo/Alastair Grant, πισίνα)

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΦΟΥ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΦΙΛΑΕΙ ΒΟΗΘΟΣ

Υποστηρίχθηκε ότι πήρε έως και 485.000 δολάρια για την εμφάνισή του και εξακολουθούσε να λαμβάνει τον μισθό του βουλευτή του, παρά το γεγονός ότι ήταν χιλιάδες μίλια μακριά από τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δέχθηκε κριτική στους πολλούς μου, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων του Συντηρητικού Κόμματος. Επιπλέον, ορισμένοι αντίπαλοι χαρακτήρισαν τη θητεία του στο σόου ως «προσβολή» για πενθούντες οικογένειες που είχαν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα λόγω του COVID.

Ανεστάλη ως βουλευτής, αλλά όταν έγινε φανερό ότι είχε χάσει την υποστήριξη των μελών του κόμματος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την πολιτική για νέες προκλήσεις.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΑΠΟΡΡΗΘΗΚΕ

Η Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Cressida Dick φτάνει στο Scotland Yard στις 25 Ιανουαρίου 2022 στο Λονδίνο.

Η Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Cressida Dick φτάνει στο Scotland Yard στις 25 Ιανουαρίου 2022 στο Λονδίνο.
(Dan Kitwood/Getty Images)

Η επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρεσίντα Ντικ, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο.

Ακολούθησε μια σειρά από σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη δύναμη μετά από ισχυρισμούς για θεσμικό μισογυνισμό, ρατσισμό και ομοφοβία.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan είπε αργότερα ότι το κοινό έχασε την «εμπιστοσύνη» στη δύναμη και είχε χάσει την «εμπιστοσύνη» στον Ντικ για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται.

Ακολούθησε τους ισχυρισμούς της Ντικ ότι ένιωθε «εκφοβισμένη» να παραιτηθεί.

Μεταξύ των σκανδάλων που οδήγησαν στην παραίτησή της ήταν η δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ από την υπηρεσία του αξιωματικού πυροβόλων όπλων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Γουέιν Κούζεν.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ FOX NEWS

Μια αγρυπνία για το θύμα προκάλεσε επικρίσεις αφού πέρασαν χειροπέδες και κρατήθηκαν γυναίκες, ενώ άλλοι αξιωματικοί μοιράστηκαν ακατάλληλα και προσβλητικά μηνύματα για την Έβεραρντ και άλλες γυναίκες – οδηγώντας σε ισχυρισμούς για μια κουλτούρα μισογυνισμού στη δύναμη.

Υπήρξαν επίσης καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης «Partygate», που αφορούσε τον τότε πρωθυπουργό Τζόνσον και άλλους κυβερνητικούς συναδέλφους, και ένα άλλο σκάνδαλο με ρατσιστικά, σεξιστικά και ομοφοβικά μηνύματα που κοινοποιήθηκαν από αξιωματικούς σε ομάδες WhatsApp και Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *