Ο χριστιανικός πληθυσμός του Ισραήλ αυξάνεται καθώς ο αριθμός των εκκλησιών μειώνεται στην περιοχή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ — Ενώ η δεινή θέση των Χριστιανών στην περιοχή έχει μειωθεί δραστικά, ο πληθυσμός των Ισραηλινών Χριστιανών αυξήθηκε κατά 2%, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής του Ισραήλ (CBS) τον Δεκέμβριο.

Η δημοσίευση των νέων στοιχείων συνέπεσε με τα Χριστούγεννα και έδειξε ότι περίπου 185.000 χριστιανοί ζουν στο Ισραήλ και αποτελούν το 1,9% του πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση, ο χριστιανικός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 2% το 2021. Ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι 9,6 εκατομμύρια.

«Στο Ισραήλ, ο αριθμός των Χριστιανών είναι σταθερός επειδή υπάρχει ελευθερία θρησκείας», δήλωσε στο Fox News Digital ο πάστορας Petra Heldt, κορυφαίος χριστιανός λόγιος που ζει στο Ισραήλ 40 χρόνια. «Αυτό δεν ισχύει για τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία στην περιοχή».

Μια τελετή βάπτισης στο Qasr al-Yahud στον ποταμό Ιορδάνη, Ισραήλ.  Σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση, είναι ο τόπος όπου βαφτίστηκε ο Ιησούς.

Μια τελετή βάπτισης στο Qasr al-Yahud στον ποταμό Ιορδάνη, Ισραήλ. Σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση, είναι ο τόπος όπου βαφτίστηκε ο Ιησούς.
(Shalev Shalom/TPS)

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΕΙΣ, ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ: ΟΜΑΔΕΣ ΦΥΛΑΚΩΝ

Οι χριστιανικές κοινότητες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή έχουν συρρικνωθεί ή ακόμα και εξαφανιστεί. Πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, ένας χριστιανικός πληθυσμός 1,5 εκατομμυρίου ζούσε στη χώρα. Η αρχαία χριστιανική κοινότητα έχει πλέον συρρικνωθεί σε περίπου 200.000 με 300.000 από έναν συνολικό πληθυσμό άνω των 40 εκατομμυρίων.

Το Fox News Digital ανέφερε πρόσφατα μια έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης που έλεγε ότι «αρκεί να είσαι χριστιανός για να σε συλλάβουν» στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Το καθεστώς του Ιράν έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να διώξει ευαγγελικούς χριστιανούς και καθολικούς.

Το Ιράν ΕΧΕΙ ΤΗΝ «ΤΡΕΧΟΤΕΡΑ ΑΝΑΠΤΥσσόμενη ΕΚΚΛΗΣΙΑ» ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΠΑΡΑ ΟΧΙ ΚΤΙΡΙΑ – ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ο Χελντ τόνισε ότι υπάρχει “απόλυτη ελευθερία λατρείας” στο Ισραήλ και αυτό διαφέρει από χώρες όπως η Τουρκία, όπου οι χριστιανοί “διώκονται και περνούν δύσκολα. Το ίδιο ισχύει και για το Ιράκ”, δήλωσε.

Μια τελετή βάπτισης που διοργανώθηκε στην κοιλάδα Jordan, Ισραήλ.

Μια τελετή βάπτισης που διοργανώθηκε στην κοιλάδα Jordan, Ισραήλ.
(Shalev Shalom/TPS)

Η εικόνα δεν είναι εντελώς ρόδινη στο Ισραήλ, αλλά οι παρατηρητές ισχυρίζονται ότι είναι ωχρή σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. Τον Ιανουάριο, δύο έφηβοι βανδάλισαν ένα χριστιανικό νεκροταφείο στην Ιερουσαλήμ. Η επίθεση καταδικάστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε την επίθεση «ανήθικη πράξη» και «προσβολή της θρησκείας».

Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος της Ιερουσαλήμ Χοσάμ Ναούμ το χαρακτήρισε «ξεκάθαρο έγκλημα μίσους». Το βρετανικό προξενείο είπε ότι ήταν απλώς η τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων κατά της χριστιανικής κοινότητας στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο Χελντ είπε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει την ποινική δίωξη για τη βεβήλωση των ταφόπλακων.

«Στις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, αυτό [prosecution] δεν θα ήταν έτσι», πρόσθεσε.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος δύο εφήβων για βανδαλισμό 28 ταφόπλακων στο Προτεσταντικό Κοιμητήριο του Όρους Σιών.

Ο Χελντ είπε ότι «η δολοφονία και η δίωξη των χριστιανών στη Νιγηρία και την Αίγυπτο δεν συνέβη ποτέ στο Ισραήλ». Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές προσπάθησαν να εξαφανίσουν την μαχόμενη Κόπτη Χριστιανική κοινότητα στην Αίγυπτο και τους Νιγηριανούς Χριστιανούς στη βόρεια περιοχή της Νιγηρίας που κυριαρχείται από μουσουλμάνους.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΡΑΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ «ΑΟΡΑΤΗ ΤΖΙΧΑΝΤ» ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

Ο πάστορας Saleem Shalash από το σπίτι της Εκκλησίας του Ιησού Βασιλιά στη Ναζαρέτ, απηχούσε τον πάστορα Heldt σχετικά με τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας στο Ισραήλ.

«Ως Άραβας πάστορας, θα προτιμούσα να ζήσω στο Ισραήλ», είπε ο Shalash. «Η ελευθερία που έχουμε στο Ισραήλ δεν την έχουμε στις καλύτερες αραβικές χώρες.

Ο πάστορας Saleem Shalash στο σπίτι της εκκλησίας του Ιησού Βασιλιά στη Ναζαρέτ, Ισραήλ.

Ο πάστορας Saleem Shalash στο σπίτι της εκκλησίας του Ιησού Βασιλιά στη Ναζαρέτ, Ισραήλ.
(Πάστορας Saleem Shalash)

“Μπορούμε να ασκήσουμε την πίστη μας χωρίς δίωξη. Και αν υπάρξει δίωξη, μπορούμε να καλέσουμε την αστυνομία και θα μας προστατέψουν.”

Ο πάστορας Shalash υπηρετεί μια εκκλησία 100 στη Ναζαρέτ, η οποία πιστεύεται ότι είναι το σπίτι της παιδικής ηλικίας του Ιησού.

Η Ναζαρέτ έχει τον μεγαλύτερο αραβικό χριστιανικό πληθυσμό (21.000) και η Χάιφα ακολουθεί με 16.700. Η Ιερουσαλήμ έρχεται στην τρίτη θέση με 12.900 Άραβες Χριστιανούς.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ

Σε απάντηση σε μια αναφορά ότι ο χριστιανικός πληθυσμός αυξήθηκε στο Ισραήλ, ο Shalash είπε “Αυτά είναι καλά νέα”.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η χριστιανική κοινότητα στο Ισραήλ, σημείωσε, είναι το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων σε σύγκριση με άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

“Αυτοί [Christians] μην έχετε μεγάλες οικογένειες», είπε ο Shalash. «Κανονικά, οι Χριστιανοί έχουν δύο ή τρία παιδιά».

Οι Haredi (υπερορθόδοξοι Εβραίοι) στο Ισραήλ έχουν ποσοστό γονιμότητας 6,64 παιδιών ανά γυναίκα, σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι κοσμικές Εβραίοι Ισραηλινές έχουν ποσοστό γονιμότητας 1,96 παιδιά.

Ο πάστορας Shalash είπε ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χριστιανική κοινότητα του Ισραήλ είναι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

Ο πάστορας Shalash είπε ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χριστιανική κοινότητα του Ισραήλ είναι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.
(Πάστορας Saleem Shalash)

Αν και υπάρχουν ριζοσπαστικά θρησκευτικά σκέλη μεταξύ ορισμένων Εβραίων και Μουσουλμάνων, είπε ο Shalash, στο Ισραήλ, “μπορείτε να ζήσετε μαζί. Μπορείτε να βρείτε Εβραίους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Δρούζους και να ζήσετε αρμονικά χωρίς διώξεις και να ασκήσετε την πίστη σας.”

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη από την Open Doors, μια διεθνή ΜΚΟ αφιερωμένη στη διάσωση των διωκόμενων Χριστιανών, ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής περιλήφθηκαν στις δέκα πρώτες χώρες “όπου οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές διώξεις και διακρίσεις”, σύμφωνα με την έκθεση. .

Το Ιράν κατατάχθηκε όγδοο, ενώ η Υεμένη κατατάχθηκε στο Νο 3. Το κομμουνιστικό κράτος η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίστηκε ο χειρότερος παραβάτης και η Σομαλία στη λίστα ως Νο. 2.

Τα Παλαιστινιακά Εδάφη συμπεριλήφθηκαν στον εξεταστικό κατάλογο των Open Doors με 76 χώρες όπου διώκονται χριστιανοί. Τα παλαιστινιακά εδάφη κατατάχθηκαν στην 57η θέση. Το Ισραήλ δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο.

Η μείωση των χριστιανών στα εδάφη που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους σε τμήματα της Δυτικής Όχθης και στη Λωρίδα της Γάζας έχει τεκμηριωθεί συχνά κατά τη διάρκεια των ετών.

Τον Οκτώβριο, ο Έντι Κοέν, ένας Ισραηλινός ειδικός σε θέματα Αραβικών υποθέσεων, δημοσίευσε στο Twitter βίντεο από επίθεση Παλαιστινίων σε εκκλησία στην Ανατολική Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη.

Οι τουρίστες επισκέπτονται την Εκκλησία της Γεννήσεως στην πόλη της Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη, 16 Νοεμβρίου 2021.

Οι τουρίστες επισκέπτονται την Εκκλησία της Γεννήσεως στην πόλη της Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη, 16 Νοεμβρίου 2021.
(AP Photo/Nasser Nasser)

Ο δημοσιογράφος της Jerusalem Post για τις Παλαιστινιακές Υποθέσεις, Khaled Abu Toameh, ανέφερε τη σύλληψη του Ευαγγελικού πάστορα Johnny Shahwan τον Μάρτιο από την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) επειδή προώθησε την ομαλοποίηση με «τη σιωνιστική οντότητα» (Ισραήλ). Η Παλαιστινιακή Αρχή φυλάκισε τον Shahwan για 40 ημέρες επειδή συναντήθηκε με ένα μέλος της Κνεσέτ (κοινοβούλιο του Ισραήλ) και έκλεισε το υπουργείο του, Beit Al-Liqa στην Beit Jala.

ΟΜΑΔΑ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ

Το Fox News Digital έστειλε ερωτήσεις Τύπου στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά δεν είχε λάβει νέα μέχρι την ώρα του Τύπου.

Η ζωντανή χριστιανική θρησκευτική ιστορία του Ισραήλ έχει προσελκύσει Αμερικανούς Χριστιανούς φοιτητές να το επισκεφτούν. Στις 9 Ιανουαρίου, το Passages, ένα πρόγραμμα που φέρνει χριστιανούς φοιτητές στο Ισραήλ, γιόρτασε τους 10.000 συμμετέχοντες.

«Βρισκόμαστε σε μια μοναδική στιγμή στην ιστορία, όπου Εβραίοι και Χριστιανοί μπορούν να συναντηθούν για πρώτη φορά και να δημιουργήσουν θετικές και εντυπωσιακές εμπειρίες», δήλωσε η Rivka Kidron, συνιδρυτής των Passages.

“Τώρα, περισσότερο από ποτέ, Εβραίοι και Χριστιανοί πρέπει να ενωθούν γύρω από τις κοινές μας αξίες και να υπερασπιστούν ό,τι είναι σωστό σε αυτόν τον κόσμο. Δυστυχώς, ο αντισημιτισμός αυξάνεται και νομίζω ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον τώρα περισσότερο από ποτέ. Αισθάνομαι πολύ ευλογημένος που βρίσκομαι εδώ και ζω εδώ αυτή τη στιγμή και το μοιράζομαι μαζί σας».

Το Passages είναι ένα πρόγραμμα που φέρνει χριστιανούς φοιτητές στο Ισραήλ.

Το Passages είναι ένα πρόγραμμα που φέρνει χριστιανούς φοιτητές στο Ισραήλ.
(Mattanah DeWitt)

Η Passages είπε ότι «προσφέρει στους χριστιανούς φοιτητές κολεγίου με ηγετικές δυνατότητες μια νέα και καινοτόμο προσέγγιση για την εμπειρία των Αγίων Τόπων».

Η Passages είπε ότι είχε 450 συμμετέχοντες από σχολεία όπως το Hillsdale College, το State University της Φλόριντα και το Oklahoma Baptist University.

,

«Οι συμμετέχοντες συναντούν τις ρίζες της βιβλικής τους πίστης από πρώτο χέρι και έρχονται αντιμέτωποι με το σύγχρονο θαύμα που είναι το Ισραήλ και έχουν ευκαιρίες να αξιοποιήσουν στο ταξίδι τους εμπειρίες με πρόσθετη εκπαίδευση ηγεσίας, με στόχο να οικοδομήσουν τη χριστιανική τους πίστη και γέφυρες φιλίας με την εβραϊκή κοινότητα», σημείωσε η Passages σε δελτίο τύπου.

Ο Andrew Mark Miller του Fox News συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *