Ο ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας καταδικάζει το πρόγραμμα HHS που επιτρέπει στους εφήβους τον εμπιστευτικό έλεγχο των γεννήσεων

Μια απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου την Τρίτη θα μπορούσε να καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τους εφήβους του Τέξας να έχουν πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων χωρίς τη γονική άδεια.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Matthew Kacsmaryk έκρινε ότι το Title X, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα που παρέχει δωρεάν, εμπιστευτική αντισύλληψη σε οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας, εισοδήματος ή μεταναστευτικής κατάστασης, παραβιάζει τα γονικά δικαιώματα και παραβιάζει την πολιτειακή και ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Η απόφαση από το Kacsmaryk πιθανότατα σημαίνει ότι οι έφηβοι που λαμβάνουν φροντίδα μέσω του προγράμματος οικογενειακού προγραμματισμού Title X δεν θα επιτρέπεται πλέον να το κάνουν εμπιστευτικά.

Τα αντισυλληπτικά χάπια βρίσκονται σε έναν πάγκο στο Centreville, Maryland, στις 6 Ιουλίου 2022.

Τα αντισυλληπτικά χάπια βρίσκονται σε έναν πάγκο στο Centreville, Maryland, στις 6 Ιουλίου 2022.
(JIM WATSON/AFP μέσω Getty Images)

«Αυτή η απόφαση απειλεί την υγεία και τις ζωές των νέων, οι οποίοι μπορεί να στερηθούν την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται για να χτίσουν υγιείς ζωές», δήλωσε ο Alexis McGill Johnson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Planned Parenthood Federation of America, σε δήλωση. .

Η Kacsmaryk δεν εξέδωσε διαταγή, η οποία θα απαγόρευε αμέσως τις κλινικές Title X να παρέχουν αντισύλληψη σε ανηλίκους χωρίς τη γονική συναίνεση.

Ο ΑΠΟΚΛΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΦΡΑΝΚ ΠΑΒΟΝΕ ΜΙΛΑΕΙ: «ΓΝΩΣΤΟ» ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ «ΜΙΣΟΥΝ» ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΠΕΡ ΖΩΗΣ

Ο Kacsmaryk διορίστηκε από τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump το 2019 και είναι πρώην υπέρμαχος της θρησκευτικής ελευθερίας. Προηγουμένως, είχε εργαστεί σε δικαστικές αγωγές για την ανατροπή της προστασίας της αντισύλληψης.

Η υπόθεση υποστηρίχθηκε από τον Τζόναθαν Μίτσελ, τον πρώην γενικό δικηγόρο του Τέξας, ο οποίος ήταν ο συγγραφέας του αμφιλεγόμενου νόμου για τις αμβλώσεις της πολιτείας που απαγόρευε τη διαδικασία μετά από περίπου έξι εβδομάδες.

Ο Μίτσελ άσκησε επίσης μια επιτυχημένη αγωγή για να αμφισβητήσει τον κανόνα του Obamacare που απαιτεί από τους ασφαλιστές και τους εργοδότες να καλύπτουν φάρμακα πρόληψης του HIV.

Μια εικονογραφημένη εικόνα δείχνει μια γυναίκα να κρατά ένα αντισυλληπτικό χάπι στο σπίτι της στο Τέξας.

Μια εικονογραφημένη εικόνα δείχνει μια γυναίκα να κρατά ένα αντισυλληπτικό χάπι στο σπίτι της στο Τέξας.
(Copyright Reuters 2016)

Ο Μίτσελ εκπροσωπούσε έναν πατέρα, τον Άλεξ Ντιάντα, ο οποίος είπε ότι «μεγάλωνε κάθε μία από τις κόρες του σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία σε θέματα σεξουαλικότητας, η οποία απαιτεί από τα άγαμα παιδιά να κάνουν αποχή και να απέχουν από τη σεξουαλική επαφή μέχρι το γάμο».

Στην καταγγελία, ο Deanda υποστήριξε ότι το πρόγραμμα Title X παρεμβαίνει στην ικανότητα των γονέων να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές αξίες.

Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΓΟΝΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΝΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΛΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ

Ο Deanda είπε ότι “επιθυμεί να ενημερωθεί εάν κάποιο από τα παιδιά του έχει πρόσβαση ή επιχειρεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αντισύλληψης με συνταγή και σε άλλες υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού. Και δεν θέλει τα παιδιά του να αποκτήσουν ή να χρησιμοποιήσουν αυτά τα φάρμακα ή τις υπηρεσίες, εκτός εάν συναινέσει”.

Ο Kacsmaryk συμφώνησε, αποφασίζοντας την Τρίτη ότι ο Τίτλος X παραβιάζει τα δικαιώματα του Deanda σύμφωνα με τον Οικογενειακό Κώδικα του Τέξας και τη ρήτρα Due Process της 14ης Τροποποίησης, αρνούμενη του το “θεμελιώδες δικαίωμα να ελέγχει και να κατευθύνει την ανατροφή των ανήλικων παιδιών του”.

Ένα κουτί επείγουσας αντισύλληψης Plan B One-Step εμφανίζεται στη Νέα Υόρκη.

Ένα κουτί επείγουσας αντισύλληψης Plan B One-Step εμφανίζεται στη Νέα Υόρκη.
(REUTERS/Σάνον Στέιπλετον)

Το Title X είναι το μόνο ομοσπονδιακό πρόγραμμα που παρέχει χρήματα σε παρόχους υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού που εξυπηρετούν άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Ενώ οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί λένε ότι οι κλινικές Title X θα πρέπει να “ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της οικογένειας … στο βαθμό που είναι πρακτικό”, δεν επιτρέπεται να απαιτούν τη γονική συναίνεση ή να ενημερώνουν τους γονείς ότι ένας ανήλικος έχει ζητήσει ή λάβει υπηρεσίες.

Η Clare Coleman, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Οικογενειακού Προγραμματισμού και Αναπαραγωγικής Υγείας, δήλωσε σε μια δήλωση ότι η απόφαση του Kacsmaryk αγνοεί «δεκαετίες νομικού προηγούμενου».

«Σε ένα περιβάλλον οικογενειακού προγραμματισμού, είναι σημαντικό οι έφηβοι να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, εμπιστευτική φροντίδα από έναν πάροχο που υποστηρίζει και σέβεται τις αξίες τους», είπε ο Coleman. “Οι πάροχοι που χρηματοδοτούνται από τον τίτλο X θεωρούνται ως πηγές πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης υψηλής εμπιστοσύνης για τους ασθενείς τους και η μη δυνατότητα πρόσβασης στην εμπιστευτική περίθαλψη θα εμποδίσει μια κρίσιμη διαδρομή για βασικές υπηρεσίες υγείας για τους νέους.”

,

Το Τέξας έχει 176 κλινικές Title X σε όλη την πολιτεία και εξυπηρετούσε περισσότερους από 180.000 πελάτες το οικονομικό έτος 2020. Η συντριπτική πλειονότητα των πελατών Title X στο Τέξας είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν έχουν ασφάλιση υγείας. Περίπου το 5% ήταν κάτω των 18 ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *