Ο οδηγός του ωτοστόπ για την ψηφοφορία για Πρόεδρο της Βουλής

Το 118ο Συνέδριο συνέρχεται για πρώτη φορά την Τρίτη το μεσημέρι.

Η «Ημέρα έναρξης» στο Κογκρέσο είναι πάντα γεμάτη από υπερηφάνεια. Οι νομοθέτες ξεχύνονται στο Καπιτώλιο με τις οικογένειές τους από όλη τη χώρα. Τα νήπια και τα παιδιά τρέχουν πάνω-κάτω στους διαδρόμους. Οι πρωτοετείς φέρνουν Ολοι στο Καπιτώλιο. Γεμίζουν τα γραφεία τους με ψηφοφόρους, υποστηρικτές και οικογένειες, σερβίροντας γροθιά και τοπικές λιχουδιές από το σπίτι τους.

Μοιάζει πολύ με την πρώτη μέρα του σχολείου.

Και φέτος θα είναι πιθανότατα όπως κάθε άλλη ημέρα έναρξης στη Βουλή των Αντιπροσώπων – μέχρι περίπου τις 2 μ.μ

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η Βουλή ψηφίζει έναν ομιλητή. Το νέο ηχείο με τη σειρά του ορκίζεται ολόκληρο το σώμα και πηγαίνουμε στους αγώνες.

Και για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, τα πράγματα μπορεί να μην πάνε έτσι την Τρίτη. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο ηγέτης της μειονότητας της Βουλής, Kevin McCarthy, R-Calif., θα γίνει ομιλητής. Και, αυτό που είναι ακόμη πιο κρυπτικό είναι πόσος χρόνος μπορεί να πάρει η Βουλή για να εκλέξει τον McCarthy ως ομιλητή ή κάποιον άλλο.

Ο ηγέτης της μειονότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy (R-CA) μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Καπιτωλίου στις 27 Αυγούστου 2021 στην Ουάσιγκτον, DC.  Ο ηγέτης McCarthy είπε ότι θέλει η Πρόεδρος της Βουλής, Nancy Pelosi (D-CA) να καλέσει το Κογκρέσο ξανά σε συνεδρίαση και να υιοθετήσει νομοθεσία που θα εμπόδιζε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει τα στρατεύματά του μέχρι να φύγει κάθε πολίτης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Ο ηγέτης της μειονότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy (R-CA) μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Καπιτωλίου στις 27 Αυγούστου 2021 στην Ουάσιγκτον, DC. Ο ηγέτης McCarthy είπε ότι θέλει η Πρόεδρος της Βουλής, Nancy Pelosi (D-CA) να καλέσει το Κογκρέσο ξανά σε συνεδρίαση και να υιοθετήσει νομοθεσία που θα εμπόδιζε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει τα στρατεύματά του μέχρι να φύγει κάθε πολίτης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
(Anna Moneymaker/Getty Images)

Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες. Ή, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μια εβδομάδα ή περισσότερο.

Η πρώτη σειρά εργασιών στη Βουλή είναι η εκλογή προέδρου. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα – συμπεριλαμβανομένης της ορκωμοσίας των νέων μελών έως ότου η Βουλή επιλέξει έναν ομιλητή.

Η τελευταία φορά που η ψηφοφορία των ομιλητών πήγε ακόμη και σε μια δεύτερη ψηφοφορία ήταν το 1923. Χρειάστηκαν εννέα ψηφοφορίες και τρεις ημέρες προτού η Βουλή επανεκλέξει τον Πρόεδρο Frederick Gillett, R-Mass. Η Βουλή αποσύρθηκε δύο εβδομάδες πριν εκλέξει τον Πρόεδρο Howell Cobb, D-Ga., το 1849. Αλλά αυτό ήταν αποτελεσματικό σε σύγκριση με τους δύο μήνες που σπατάλησε η Βουλή στα τέλη του 1855 και στις αρχές του 1856 προτού τελικά εκλέξει τον Πρόεδρο Nathaniel Banks, D-Mass., – στο ψηφοδέλτιο 163.

Έτσι θα μοιάζει η ημέρα των εγκαινίων στο Σώμα – προτού τα πράγματα γίνουν δυσάρεστα.

Η γραμματέας της Βουλής Cheryl Johnson θα τηλεφωνήσει στη Βουλή για να παραγγείλει αμέσως το μεσημέρι της Τρίτης. Ο Τζόνσον είναι ο κάτοχος της Βουλής που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Θα προεδρεύει από τη Βουλή – και θα είναι επικεφαλής της Βουλής έως ότου τα μέλη της επιλέξουν έναν ομιλητή.

Έτσι, όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται οι Ρεπουμπλικάνοι για να βρουν έναν ομιλητή, τόσο περισσότερο τη Βουλή διοικεί ένας διορισμένος της απερχόμενης Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, D-Calif.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το Σώμα είναι να παρευρεθεί. Παρακαλούνται όλα τα μέλη που εκλέγονται τον Νοέμβριο να προσέλθουν στην αίθουσα και να καταγράψουν την παρουσία τους. Η Βουλή ξεκινά με 434 μέλη: 222 Ρεπουμπλικάνοι προς 212 Δημοκρατικοί. Υπάρχει μία κενή θέση: ο εκλιπών βουλευτής Donald McEachin, D-Va., πέθανε αμέσως μετά τις εκλογές.

Στη συνέχεια, περνάει στην επιλογή του ηχείου.

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ: Ο ΣΑΝΤΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ GOP

Η Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, Elise Stefanik, RN.Y., θα προτείνει τον McCarthy. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών της Βουλής, Pete Aguilar, D-Calif., θα προτείνει τον βουλευτή Hakeem Jeffries, DN.Y.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών, Hakeem Jeffries, DN.Y., πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου μετά από μια συνάντηση της Ομάδας των Δημοκρατικών της Βουλής στο Κέντρο Επισκεπτών του Καπιτώλιο την Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών, Hakeem Jeffries, DN.Y., πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου μετά από μια συνάντηση της Ομάδας των Δημοκρατικών της Βουλής στο Κέντρο Επισκεπτών του Καπιτώλιο την Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022.
(Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc μέσω Getty Images)

Αν αυτή ήταν μια τυπική χρονιά, αυτή θα ήταν. Αλλά ο εκπρόσωπος Andy Biggs, R-Ariz., σχεδιάζει να αμφισβητήσει τον McCarthy για την ομιλία. Είναι πιθανό ότι κάποιος θα μπορούσε να προτείνει τον Biggs ή ακόμα και έναν άλλο υποψήφιο. Δεν απαιτείται ο πρόεδρος της Βουλής να είναι μέλος του σώματος – αν και αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ωστόσο, είναι ρουτίνα για μερικά μέλη να ψηφίζουν για μερικά μη μέλη σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η ψηφοφορία είναι της υψηλότερης τάξης εκείνη τη στιγμή στη Βουλή. Στη συνέχεια, το Σώμα ξεκινά με τον Υπάλληλο Ανάγνωσης να καλεί αλφαβητικά τον κατάλογο κάθε ονόματος. Τα μέλη απαντούν προφορικά με την επιλογή τους για ομιλητή. Νικητής είναι ο υποψήφιος που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής από εκείνους που ψήφισαν κάποιον ονομαστικά. Με άλλα λόγια, αν και τα 434 μέλη ψηφίσουν κάποιον ονομαστικά, ο μαγικός αριθμός είναι 218. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον πέντε γνωστοί αντίπαλοι του McCarthy. Αν όλοι ψηφίσουν κάποιον άλλο με το όνομά τους, ο McCarthy έχει μόνο 217 ψήφους το πολύ.

Ωστόσο, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Συχνά υπάρχουν λίγες απουσίες. Άρα η Βουλή μπορεί να μην ξεκινά με 434 μέλη. Ή, είναι πιθανό τα μέλη απλώς να αρνηθούν να ψηφίσουν για ομιλητή. Οι νομοθέτες που ψηφίζουν «παρών» δεν υπολογίζονται στο σύνολο. Το όριο «218» αρχίζει να μειώνεται.

Ο ηγέτης της μειονότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, R-Calif., μιλάει για τους Ρεπουμπλικάνους "Δέσμευση στην Αμερική" ατζέντα στο DMI Companies στη Monongahela, Pa., Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο ηγέτης της μειονότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, R-Calif., μιλά για την ατζέντα των Ρεπουμπλικανών “Δέσμευση στην Αμερική” στο DMI Companies στη Monongahela, Pa., Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022.
(AP Photo/Barry Reeger)

Το πρόβλημα για τον McCarthy είναι αν πολλά μέλη ψηφίζουν για κάποιον άλλο με το όνομά τους. Ένα τέτοιο σενάριο εμποδίζει τον McCarthy να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφοδελτίων που ψηφίζονται για κάποιον με το όνομα. Μπορεί να έχει τις περισσότερες ψήφους. Αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας.

Ο επιτυχημένος υποψήφιος βουλευτής δεν χρειάζεται 218. Η Πελόζι και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, Ρ-Γκα., και Τζον Μπόνερ, Ρ-Οχάιο, επικράτησαν ο καθένας σε τουλάχιστον μία εκλογή με λιγότερες από 218 ψήφους.

Αλλά ο παράγοντας που περιπλέκει είναι ότι ο “μαγικός αριθμός” για τον ομιλητή είναι άγνωστος μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη καταμέτρηση. Τότε γνωρίζουμε τον συνολικό αριθμό των ψηφοδελτίων που ψηφίστηκαν για κάποιον ονομαστικά.

Εάν δεν υπάρχει νικητής, το Σώμα πρέπει να ψηφίζει ξανά και ξανά και ξανά – μέχρι να επιλέξει νικητή.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χαοτικά εάν ο McCarthy ή οποιοσδήποτε άλλος επικρατήσει στην πρώτη ψηφοφορία. Το Σώμα θα βρεθεί σε μια στάση που δεν φαίνεται εδώ και 100 χρόνια. Δεν υπάρχει μεγάλο προηγούμενο για το πώς πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα στη Βουλή.

Αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουμε στις 3 Ιανουαρίου: Η Cheryl Johnson, η Δημοκρατική Γραμματέας της Βουλής, παραμένει υπεύθυνη. Και, δεν υπάρχουν μέλη της Βουλής.

Να το ξαναπώ: δεν υπάρχουν μέλη της Βουλής.

Η Βουλή δεν έχει συγκροτηθεί πλήρως γιατί δεν υπάρχει ομιλητής για να τους ορκιστεί. Τα εκλεγμένα μέλη γίνονται μέλη μόνο όταν ορκίζονται από τον ομιλητή.

Κτήριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ

Κτήριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ
(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Θυμάστε όλα εκείνα τα μέλη της οικογένειας και τους ψηφοφόρους που πέταξαν στην Ουάσιγκτον για να δουν τον ξάδερφό τους, τον φίλο, τον κολεγιακό φίλο τους να γίνεται μέλος της Βουλής; Ελπίζω να μην χρειαστεί να πάτε πουθενά σύντομα. Μπορεί να δροσίζετε τα τακούνια σας στο μπαρ Hyatt Regency μέχρι να τα δείτε να ορκίζονται. Και ξεχάστε τις σταδιακές φωτογραφίσεις με το νέο ηχείο. Είναι και αυτά στον πάγο.

Λέγεται ότι η Fox θα μπορούσε να γίνει ένας διαγωνισμός που θέλει μέρες για να παίξει. Ο λόγος είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι τόσο σκαμμένες που κανείς δεν παραχωρεί αμέσως. Θα γίνουν συζητήσεις. Εμπορία αλόγων. Ανυψωμένες φωνές. Η ψυχραιμία θα φουντώσει.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να κάνει μια από τις πιο δυσοίωνες αρχές για οποιοδήποτε Κογκρέσο στην ιστορία. Δεν υπάρχουν λογαριασμοί για την περικοπή των πρακτόρων της IRS. Δεν υπάρχει νομοθεσία για τις αμβλώσεις. Η Βουλή δεν μπορεί καν να συγκροτήσει πλήρως τις επιτροπές της.

Και, αν αυτό το έπος των ομιλητών διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, οι ίδιοι οι νομοθέτες και ορισμένοι βοηθοί δεν θα πληρωθούν.

Ωστόσο, είναι πιθανό η Βουλή να εκλέξει τελικά έναν πρόεδρο χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία όσων ψηφίζουν ονομαστικά. Και στις δύο εκλογές του Howell Cobb το 1849 και του Nathaniel Banks το 1856, η επαναλαμβανόμενη ψηφοφορία κατέστρεψε τα μέλη. Τόσο για τον Cobb όσο και για τον Banks, η Βουλή ενέκρινε ένα ψήφισμα που στη συνέχεια της επέτρεψε να επιλέξει έναν ομιλητή με απλή πλειοψηφία. Με άλλα λόγια, το ψήφισμα έλεγε ότι ο νικητής εξασφάλιζε απλώς τις περισσότερες ψήφους. Είναι πιθανό το Σώμα να μπορεί να κάνει το ίδιο υπό αυτές τις συνθήκες εάν αστοχήσει αρκετά για να εκλέξει έναν ομιλητή.

Ωστόσο, δεν έχουμε αντιμετωπίσει ένα μοναδικό σενάριο που θα μπορούσε να εκτυλιχθεί στις 3 Ιανουαρίου: εάν θα εκλεγεί ο βουλευτής George Santos, RN.Y.

Ο Γιώργος Σάντος στο μονοπάτι της εκστρατείας.

Ο Γιώργος Σάντος στο μονοπάτι της εκστρατείας.
(AP Photo/Mary Altaffer)

Σημειώσαμε νωρίτερα ότι μόλις το Σώμα ολοκληρώσει την αρχική απαρτία, η επόμενη σειρά εργασιών είναι η επιλογή ενός ομιλητή. Λέγεται στον Φοξ ότι είναι πιθανό τα μέλη να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν εάν η Βουλή θα έπρεπε να καθίσει τον Σάντος. Μέλη και των δύο κομμάτων βλέπουν τον Σάντος ως μολυσμένο. Γιατί λοιπόν να καταφέρει να ρίξει αυτό που θα μπορούσε να είναι αποφασιστικό ψηφοδέλτιο για τον ομιλητή, ενώ μπορεί να είναι απατεώνας;

Ο αείμνηστος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών της Βουλής, Vic Fazio, από την Καλιφόρνια, προσπάθησε να παρακάμψει το vsote το 1997 επειδή ο Newt Gingrich είχε αντιμετωπίσει μια έρευνα δεοντολογίας. Ωστόσο, κρίθηκε ότι η επιλογή του ομιλητή ήταν υψίστης σημασίας για την έναρξη του νέου Συνεδρίου. Επομένως, τα ζητήματα ηθικής πρέπει να περιμένουν.

ΤΟ ΚΟΝΓΡΕΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κάποιος θα μπορούσε να προβλέψει μια παρόμοια κατάσταση – και αποτέλεσμα – εάν υπάρχει μια πρόκληση να καθίσει ο Σάντος πριν από την ψηφοφορία του ομιλητή.

Ωστόσο, μόλις το Σώμα επιλέξει έναν ομιλητή – ακόμη πριν ο ομιλητής ορκιστεί τα μέλη – ένας νομοθέτης θα μπορούσε να αμφισβητήσει εάν η Βουλή θα έπρεπε να καθίσει τον Σάντος.

Ανεξάρτητα από τα προβλήματα του Σάντος, 142.673 ψηφοφόροι στην 3η Περιφέρεια του Κογκρέσου της Νέας Υόρκης τον εξέλεξαν ως μέλος του Κογκρέσου. Το άρθρο I, Τμήμα 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «Κανένα πρόσωπο δεν πρέπει να είναι Αντιπρόσωπος που δεν πρέπει να έχει συμπληρώσει την ηλικία των είκοσι πέντε ετών και να είναι επτά ετών πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος, όταν εκλεγεί, δεν θα είναι κάτοικος του Κράτους στο οποίο θα επιλεγεί».

Ο Σάντος συναντά αυτό το μπαρ. Νομίζουμε.

Αλλά το Άρθρο, Ι, Τμήμα 5 του Συντάγματος λέει επίσης ότι η Βουλή και η Γερουσία έχουν τον τελευταίο λόγο για το ποιος κάθεται.

Αυτό μας φέρνει σε ένα φαινόμενο στο Κογκρέσο γνωστό ως «αποκλεισμός».

Γιώργος Σάντος

Γιώργος Σάντος
(AP Photo/Mary Altaffer)

Το Σώμα έχει αμφισβητήσει την έδρα δεκάδων μελών όλα αυτά τα χρόνια. Οι νομοθέτες έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την ηθική, τα οικονομικά, τη διγαμία, την πολυγαμία και την κατοικία. Το 1985, το Σώμα αρνήθηκε να καθίσει είτε τον εκλιπόντα βουλευτή Frank McCloskey, D-Ind., είτε τον αμφισβητία του GOP Richard McIntyre, λόγω διαφωνίας για τα ψηφοδέλτια. Η Βουλή ερεύνησε και τελικά επανέλαβε τον McCloskey μήνες αργότερα. Αλλά ο McCloskey δεν κατάφερε να γίνει μέλος την ημέρα των εγκαινίων.

Στις αρχές του 1967, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον ΜακΚόρμακ, D-Mass., αποφάσισε να μην τοποθετήσει τον βουλευτή Adam Clayton Powell, DN.Y., λόγω μιας σειράς ηθικών και οικονομικών ζητημάτων. Αργότερα το ίδιο έτος, η Βουλή ψήφισε 307-116 για να αποκλείσει τον Πάουελ από το να πάρει τη θέση του στη Βουλή. Στη συνέχεια ο Πάουελ μήνυσε τον ΜακΚόρμακ και τη Βουλή και έθεσε ξανά υποψηφιότητα για την κενή θέση του. Ο Πάουελ κέρδισε και η Βουλή τον έκοψε τον Ιανουάριο του 1969. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε στην υπόθεση Πάουελ κατά ΜακΚόρμακ ότι η Βουλή ξεπέρασε τα όριά της απαγορεύοντας στον Πάουελ να καθίσει το 1967.

Το Σύνταγμα είναι σαφές σχετικά με τις απαιτήσεις για να γίνει κανείς μέλος. Ωστόσο, το Σώμα ενδέχεται να μην προσθέσει απαιτήσεις για την ορκωμοσία των ατόμων. Δεν λέει τίποτα για χαρακτήρα.

Έτσι, οποιαδήποτε πρόκληση σχετικά με τον Σάντος μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία των ομιλητών – όποτε συμβαίνει αυτό.

,

Επιπλέον, μόλις η Βουλή ορκιστεί τον Σάντος, θα μπορούσε να κινηθεί προς αποβολή του. Τίποτα στο Σύνταγμα δεν λέει πόσο καιρό θα μείνεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Άρθρο Ι, Τμήμα 5 του Συντάγματος παρέχει επίσης στη Βουλή και τη Γερουσία το δικαίωμα να εκδιώξουν μέλη. Η αποβολή απαιτεί ψήφους δύο τρίτων. Το Σώμα έχει εκδιώξει μόνο πέντε μέλη στην ιστορία του.

Λοιπόν, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κούραση λίγων ημερών στο Καπιτώλιο. Και, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος έως ότου το νομοθετικό σώμα της Αμερικής έχει δύο σώματα που λειτουργούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *