Ο ανώτατος δικαστής στην έκθεση του τέλους του έτους ενισχύει την ανάγκη για δικαστική ασφάλεια μετά από επίμαχο έτος στο Ανώτατο Δικαστήριο

Μετά από ένα καλοκαίρι με πορείες έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και μια σωματική απειλή εναντίον ενός μέλους του, ο επικεφαλής της δικαιοσύνης Τζον Ρόμπερτς ευχαρίστησε το Κογκρέσο το Σάββατο για την ενίσχυση της δικαστικής ασφάλειας.

Αλλά η ετήσια έκθεση του Roberts στο τέλος του έτους ήταν αξιοσημείωτη για αυτό που δεν ανέφερε: οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με την εσωτερική έρευνα του Δικαστηρίου σχετικά με τη δημόσια διαρροή ενός σχεδίου γνώμης στην επίμαχη απόφαση για την άμβλωση που χτυπούσε τον Roe εναντίον Wade.

Η τελική απόφαση 5-4 τον Ιούνιο που ανατρέπει το εθνικό συνταγματικό δικαίωμα στη διαδικασία πυροδότησε οργισμένες διαμαρτυρίες εβδομάδων, έναν μη κλιμακωτό μεταλλικό φράχτη ύψους 8 ποδιών που περιβάλλει το κτίριο του δικαστηρίου και αύξησε την 24ωρη ασφάλεια στα σπίτια των δικαστών.

Ένας ένοπλος άνδρας από την Καλιφόρνια συνελήφθη τον Ιούνιο έξω από το σπίτι του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Μέριλαντ και κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είπε στους αξιωματικούς ότι ήταν θυμωμένη με το σχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε, το οποίο θα μετατόπιζε δραματικά τα δικαιώματα των αμβλώσεων πίσω στις πολιτείες.

Πλήθος έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο αντιδρά στην απόφαση Dobbs.

Πλήθος έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο αντιδρά στην απόφαση Dobbs.
(Joshua Comins/Fox News)

Ο Ρόμπερτς, στη γραπτή του περίληψη για το ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα, σημείωσε την 65η επέτειο των ταραχών έξω από το Little Rock Central High στο Αρκάνσας, μετά από σχέδια για διαχωρισμό των δημόσιων σχολείων.

“Ο νόμος απαιτεί από κάθε δικαστή να ορκιστεί ότι θα εκτελέσει το έργο του χωρίς φόβο ή εύνοια, αλλά πρέπει να υποστηρίξουμε τους δικαστές διασφαλίζοντας την ασφάλειά τους. Ένα δικαστικό σύστημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζει με φόβο”, έγραψε ο Ρόμπερτς. «Τα γεγονότα του Λιτλ Ροκ διδάσκουν τη σημασία του κανόνα του νόμου αντί του όχλου».

Το Κογκρέσο τις τελευταίες εβδομάδες ψήφισε νόμο που αυξάνει την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής για τους ομοσπονδιακούς δικαστές και τις οικογένειές τους.

Η πράξη πήρε το όνομά της από τον Daniel Anderl, γιο της ομοσπονδιακής δικαστή Esther Salas. Ο 20χρονος πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου το 2020 στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ σε κάτι που προοριζόταν να είναι μια επίθεση στον δικαστή από έναν δυσαρεστημένο πρώην διάδικο που βρήκε τη διεύθυνση της οικογένειας στο Διαδίκτυο.

«Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Κογκρέσου που φροντίζουν για τις ανάγκες δικαστικής ασφάλειας – αυτά τα προγράμματα και η χρηματοδότησή τους είναι απαραίτητα για τη λειτουργία ενός συστήματος δικαστηρίων», έγραψε ο Ρόμπερτς.

Ως επικεφαλής του ομοσπονδιακού δικαστικού σώματος, ο ανώτατος δικαστής των Ηνωμένων Πολιτειών συνόψισε μια δραματική χρονιά στο Ανώτατο Δικαστήριο και στα 107 περιφερειακά και εφετεία σε όλη τη χώρα.

Εκτός από τις ανησυχίες για την ασφάλεια σε γενικές γραμμές, ο Ρόμπερτς δεν αναφέρθηκε στη διαμάχη γύρω από την απόφαση για την άμβλωση ή τη διαβρωτική εμπιστοσύνη του κοινού στο ίδιο το δικαστήριο.

Μια δημοσκόπηση του Fox News τον Σεπτέμβριο βρήκε ότι μόλις το 42% των ερωτηθέντων ενέκρινε τις εργασιακές επιδόσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου — με την πλειοψηφία του 52% να αποδοκιμάζει. Μόλις πριν από πέντε χρόνια, οι αριθμοί αντιστράφηκαν – 58% εγκρίνει, 31% αποδοκιμάζει.

ΕΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ 42 ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΝΟΡΩΝ: «ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ»

Και όσον αφορά την αμφιλεγόμενη απόφαση για τις αμβλώσεις, η δημοσκόπησή μας βρήκε μόλις το 32% να εγκρίνει την απόφαση για την ανατροπή της Roe εναντίον Wade, με το 63% να αποδοκιμάζει. Και το 57% υποστηρίζει ότι η άμβλωση είναι νόμιμη όλες ή τις περισσότερες φορές.

Ιδίως πολλοί προοδευτικοί θεωρούν το σημερινό δικαστήριο ως υπερβολικά πολιτικό, μετά τους διορισμούς τριών δικαστών από τον πρώην πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του, γείροντας το δικαστήριο σε συντηρητική πλειοψηφία 6-3.

«Ο Ανώτατος Δικαστής Ρόμπερτς εξέφρασε ανησυχία για τη θεσμική θέση του δικαστηρίου και ως ανώτατος δικαστής, αυτή είναι μια μεγάλη ανησυχία που θα έπρεπε να έχει», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Γουίντρα, πρόεδρος του Κέντρου Συνταγματικής Λογοδοσίας. «Νομίζω ότι η διαρροή των Dobbs [abortion] γνώμη έχει προκαλέσει εσωτερική διαμάχη στο δικαστήριο. Η ουσία αυτής της απόφασης έχει προκαλέσει διαμάχες μεταξύ εκατομμυρίων Αμερικανών, ιδιαίτερα γυναικών. Και έτσι βλέπουμε ένα δικαστήριο που έχει δεχθεί μεγάλο χτύπημα στα μάτια του κοινού και όσον αφορά την εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστήριο».

Ένας αστυνομικός περιπολεί μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, DC

Ένας αστυνομικός περιπολεί μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, DC
(Emily Elconin/Bloomberg μέσω Getty Images)

Τα ερωτήματα για τη «νομιμότητα» του δικαστηρίου έχουν επεκταθεί και στους ίδιους τους δικαστές.

«Όταν τα δικαστήρια γίνονται προεκτάσεις της πολιτικής διαδικασίας, όταν οι άνθρωποι τα βλέπουν ως προεκτάσεις της πολιτικής διαδικασίας, όταν οι άνθρωποι τα βλέπουν ότι προσπαθούν απλώς να επιβάλουν προσωπικές προτιμήσεις σε μια κοινωνία ανεξάρτητα από το νόμο, τότε υπάρχει πρόβλημα — και τότε υπάρχει θα έπρεπε να είναι πρόβλημα», είπε η δικαστής Έλενα Κάγκαν σε μια νομική διάσκεψη πρόσφατα. «Εάν, με την πάροδο του χρόνου, το δικαστήριο χάσει κάθε σχέση με το κοινό και με το δημόσιο αίσθημα, αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία».

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ECO ΕΙΔΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ LIBERAL DARK MONEY NETWORK: «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ»

Συνθήκες διαρροής

Όσο για το ποιος διέρρευσε το σχέδιο γνωμοδότησης της απόφασης για την άμβλωση, το μυστήριο συνεχίζεται.

Την επόμενη μέρα μετά τη δημοσίευση της διαρροής από το Politico τον Μάιο, ο ανώτατος δικαστής διόρισε μια εσωτερική επιτροπή υπό την ηγεσία του στρατάρχη του δικαστηρίου Gail Curley για να επιβλέπει την έρευνα.

Ο δικαστής Neil Gorsuch τον Σεπτέμβριο είπε ότι περίμενε ότι θα δημοσιοποιηθεί μια έκθεση “σύντομα”, αλλά το δικαστήριο δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια τον υπεύθυνο που διέρρευσε, ούτε έχει εκδώσει ενημερώσεις.

Πολλές πηγές δήλωσαν προηγουμένως στο Fox News ότι η έρευνα για τα περίπου 70 άτομα στο δικαστήριο που θα μπορούσαν να είχαν πρόσβαση στο σχέδιο γνωμοδότησης έχει περιοριστεί. Πηγές αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος της αρχικής εστίασης ήταν στους τριάντα περίπου δικηγόρους, οι οποίοι συνεργάζονται απευθείας με τους δικαστές για τον φόρτο των υποθέσεων τους.

Ωστόσο, δικαστικές πηγές λένε ότι η διαρροή έχει διαταράξει την εσωτερική δυναμική μεταξύ των εννέα δικαστών, οι οποίοι βασίζονται στη διακριτικότητα και σε ένα επίπεδο μυστικότητας στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, για να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς εξωτερική επιρροή.

«Η διαρροή αυτού του σχεδίου γνωμοδότησης ήταν απλώς ένα απολύτως τρομερό, καταιγιστικό γεγονός για το δικαστήριο», δήλωσε ο Thomas Dupree, πρώην αναπληρωτής βοηθός γενικού εισαγγελέα στην κυβέρνηση Μπους 43. “Νομίζω ότι ήταν παραβίαση της εμπιστοσύνης, ήταν προφανώς παραβίαση της ακεραιότητας. Και νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επουλωθούν τα σημάδια από αυτή τη διαρροή.”

Στις 30 Ιουνίου 2022, ο δικαστής Τζάκσον ορκίστηκε για να γίνει ο 104ος αναπληρωτής δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 30 Ιουνίου 2022, ο δικαστής Τζάκσον ορκίστηκε για να γίνει ο 104ος αναπληρωτής δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.
(Συλλογή του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω Getty Images)

Νέο πρόσωπο στο γήπεδο

Το 2022, επίσης, η επιβεβαίωση της ιστορίας του δικαστή Ketanji Brown Jackson, ως η πρώτη μαύρη γυναίκα μέλος του δικαστηρίου.

Έχει χάσει λίγο χρόνο για να βάλει το αποτύπωμά της στον πάγκο. Μια έρευνα προφορικών επιχειρημάτων από τον Οκτώβριο βρήκε τον Τζάκσον ως τον πιο ενεργό ερωτώντα δικηγόρου στις δημόσιες συνεδριάσεις, προσφέροντας κατά καιρούς μακροχρόνιες αμφισβητήσεις των συντηρητικών θέσεων που προτείνουν οι δικηγόροι που υποστηρίζουν την άποψή τους.

Στην ίσως την πιο προσεκτική έκκληση του όρου, μια πρόκληση θετικής δράσης για τις πολιτικές εισδοχής πανεπιστημίων που συνειδητοποιούν τη φυλή, ο Τζάκσον τον Οκτώβριο ανησυχούσε για τις συνέπειες εάν οι υποψήφιοι μειοψηφίας δεν μπορούσαν να μιλήσουν για τη φυλή στα δοκίμια εισαγωγής τους που απαιτούν πολλά σχολεία.

ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΚΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ «LIBS OF TIKTOK», ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ «ΒΙΑΙΑΣ ΦΥΣΗΣ» ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

«Ανησυχώ ότι αυτό δημιουργεί μια ανισότητα στο σύστημα όσον αφορά το να μπορείς να εκφράσεις την ταυτότητά σου και, κυρίως, να εκτιμηθεί από το πανεπιστήμιο όταν σκέφτεται τον στόχο να φέρει διαφορετικούς ανθρώπους».

Ο 52χρονος Τζάκσον είναι ένας από τους 99 ισόβιους δικαστικούς διορισμούς από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, περισσότεροι από τους δύο προκατόχους του τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας τους.

Και ο Μπάιντεν – ο οποίος έχει βάλει τον διορισμό των δικαστών σε πολιτική προτεραιότητα – έχει 83 κενές θέσεις δικαστικών για να καλύψει το νέο έτος, πιθανότατα να βοηθηθεί από μια Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Ο πρόεδρος ελπίζει ότι οι επιλογές του θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα, καθώς πιστεύει ότι οι δικαστές που συμμερίζονται την ιδεολογία του θα βοηθήσουν στην προώθηση της ευρύτερης νομοθετικής και εκτελεστικής ατζέντας του.

Ο αναπληρωτής δικαστής Ketanji Brown Jackson στέκεται καθώς αυτή και τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου ποζάρουν για ένα νέο ομαδικό πορτρέτο μετά την προσθήκη της, στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον, 7 Οκτωβρίου 2022.

Ο αναπληρωτής δικαστής Ketanji Brown Jackson στέκεται καθώς αυτή και τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου ποζάρουν για ένα νέο ομαδικό πορτρέτο μετά την προσθήκη της, στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον, 7 Οκτωβρίου 2022.
(AP Photo/J. Scott Applewhite, Αρχείο )

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ AMY CONEY BARRETT ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΥΠΟΘΕΣΗ LGBTQ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Κοιτάξουμε μπροστά

Βραχυπρόθεσμα, το Ανώτατο Δικαστήριο θα παραμείνει συντηρητική πλειοψηφία 6-3.

Οι αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες για θέματα όπως:

  • Καταφατική δράση και εάν τα πανεπιστήμια μπορούν να συνεχίσουν να εξετάζουν τη φυλή όταν χρησιμοποιούν εξατομικευμένα κριτήρια εισαγωγής
  • Ελεύθερος λόγος έναντι διακρίσεων στο χώρο εργασίας και εάν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν να αρνηθούν υπηρεσίες σε πελάτες LGBTQ+ βάσει αξιώσεων θρησκευτικής ελευθερίας
  • Αναδιάταξη των ψηφοφόρων και η διακριτική ευχέρεια των νομοθετικών σωμάτων των πολιτειών να δημιουργήσουν όρια εκλογών για το Κογκρέσο
  • Η μετανάστευση και η ικανότητα των κρατών υπό την ηγεσία του GOP να υποστηρίζουν τη διατήρηση της πολιτικής του Τίτλου 42 σε ισχύ, η οποία περιορίζει τα αιτήματα ασύλου για μετανάστες που αναζητούν είσοδο κατά μήκος των νότιων συνόρων
  • Και μια πρόκληση για το πρόγραμμα διαγραφής φοιτητικών δανείων του Μπάιντεν, που παρείχε ελάφρυνση χρέους σε δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19

Όλες αυτές οι εκκρεμότητες, η εσωτερική έρευνα για τις διαρροές και οι ερωτήσεις σχετικά με τη δημόσια θέση του δικαστηρίου θα δοκιμάσουν τους εννέα δικαστές, και ιδιαίτερα τον ανώτατο δικαστή, που προσπάθησαν εδώ και καιρό να διατηρήσουν τη φήμη του δικαστικού σώματος ως απαλλαγμένου από κομματικές πολιτικές.

,

Ενώ η έκθεσή του στο τέλος του έτους μπορεί να παρέκαμψε επιδέξια τα δύσκολα ερωτήματα, οι παρατηρήσεις που έκανε ο Roberts τον Σεπτέμβριο αποκάλυψαν την αυξανόμενη ανησυχία του.

“Εάν το δικαστήριο δεν διατηρήσει τη νόμιμη λειτουργία του, δεν είμαι σίγουρος ποιος θα αναλάμβανε αυτόν τον μανδύα. Δεν θέλετε οι πολιτικοί κλάδοι να σας λένε ποιος είναι ο νόμος και δεν θέλετε η κοινή γνώμη να είναι ο οδηγός για το ποια είναι η κατάλληλη απόφαση», είπε ο Ρόμπερτς. «Απλώς επειδή οι άνθρωποι διαφωνούν με μια γνώμη δεν αποτελεί βάση για να αμφισβητηθεί η νομιμότητα του δικαστηρίου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *