Η Ρωσία προετοιμάζει την αεράμυνα πάνω από τη Μόσχα, δίνει χάρτες καταφυγίων στη συνοριακή πόλη ενόψει της Πρωτοχρονιάς

Η Ρωσία το Σάββατο τοποθέτησε αντιαεροπορική άμυνα πάνω από τη Μόσχα και έδωσε οδηγίες καταφυγίου σε πολίτες στο Μπέλγκοροντ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, προετοιμάζοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς.

Περίπου 2.000 στρατιώτες θα επιβλέπουν την αντιαεροπορική άμυνα της Μόσχας ενώ «βρίσκονται σε υπηρεσία σε θέσεις μάχης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης, TASS.

«Συνολικά για την περίοδο των εορτών και των Σαββατοκύριακων της Πρωτοχρονιάς, περίπου 20 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό του σχηματισμού αεράμυνας-πυραυλικής άμυνας των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων θα είναι σε υπηρεσία μάχης για την αεράμυνα», ανέφερε το πρακτορείο στο Telegram.

Φωτεινά διακοσμητικά που εγκαταστάθηκαν για το επόμενο νέο έτος στη Μόσχα, Ρωσία, στις 22 Δεκεμβρίου 2022.

Φωτεινά διακοσμητικά που εγκαταστάθηκαν για το επόμενο νέο έτος στη Μόσχα, Ρωσία, στις 22 Δεκεμβρίου 2022.
(Sefa Karacan/Anadolu Agency μέσω Getty Images)

Οι ΗΠΑ ΟΥΤΕ «ΕΝΘΑΡΡΥΝΑΝ ΟΥΤΕ ΕΠΙΤΡΕΨΑΝ» ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ: BLINKEN

Το υπουργείο δεν είπε εάν εκτίμησε ότι θα υπάρξει επίθεση στην πρωτεύουσα καθώς μπαίνει το νέο έτος, αν και σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Pravda, η Ρωσία προετοιμάζει επίσης περιοχές κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Η περιοχή του Μπέλγκοροντ – η οποία μοιράζεται σύνορα με την περιφέρεια Χάρκοβο της Ουκρανίας και η περιφερειακή πρωτεύουσα βρίσκεται περίπου 20 μίλια στην ενδοχώρα από τα σύνορα – έχει δει πολλά χτυπήματα τους τελευταίους μήνες καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ωθήσει τη γραμμή του μετώπου πιο ανατολικά.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ρωσικές αρχές παρείχαν στους κατοίκους της περιοχής χάρτες για καταφύγια στην πόλη σε περίπτωση νέων επιθέσεων.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη και τη φωτιά.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη και τη φωτιά.
(Stringer/Anadolu Agency μέσω Getty Images)

ΚΙΕΒΟ, ΛΒΙΒ ΧΩΡΙΣ ΙΣΧΥ ΑΦΟΥ Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΤΟΞΕ «ΜΑΖΙΚΗ» ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΚΡΟΥΖ ΒΑΣΕΙΣ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Ουκρανίας

Η Ουκρανία απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο και μέχρι τον Οκτώβριο το Μπέλγκοροντ σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε να βλέπει αύξηση των βομβαρδισμών.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης ισχυρίστηκε ότι μια τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στα μέσα Οκτωβρίου μετά από βομβαρδισμό σε ρωσική αποθήκη πετρελαίου.

Στη συνέχεια, οι βομβαρδισμοί στην περιοχή σκότωσαν δύο τον Νοέμβριο και οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος υπέστησαν ζημιές στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ένας ειδικός της αστυνομίας κρατά ένα θραύσμα ενός drone με μια χειρόγραφη ανάγνωση επιγραφής "Για το Μπέλγκοροντ.  Για τον Λουτς" μετά από επίθεση drone στο Κίεβο στις 17 Οκτωβρίου 2022, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ένας ειδικός της αστυνομίας κρατά ένα θραύσμα ενός drone με μια χειρόγραφη επιγραφή που γράφει “Για το Belgorod. For Luch” μετά από επίθεση με drone στο Κίεβο στις 17 Οκτωβρίου 2022, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
(SERGEI SUPINSKY/AFP μέσω Getty Images)

,

Ένα άλλο περιστατικό βομβαρδισμού αναφέρθηκε στις 18 Δεκεμβρίου κατά το οποίο ένα άτομο σκοτώθηκε, άλλα οκτώ τραυματίστηκαν και δώδεκα κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Παραμένει ασαφές εάν τα επεισόδια στο Μπέλγκοροντ ήταν σκόπιμα και η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει δημόσια τα πλήγματα που έχουν στοχεύσει αρκετές ρωσικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τεσσάρων ξεχωριστών επιθέσεων σε ρωσικές βάσεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *