Βιβλικός χώρος όπου ο Ιησούς θεράπευσε τυφλό ανασκάφηκε για κοινή θέα: «Επιβεβαιώνει τη Γραφή»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ — Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η Αρχή Εθνικών Πάρκων του Ισραήλ και το Ίδρυμα Πόλης του Δαβίδ ανακοίνωσαν μέρες πριν από το νέο έτος ότι η πισίνα του Σιλωάμ, ένας βιβλικός τόπος που αγαπούν Χριστιανοί και Εβραίοι, θα είναι ανοιχτή στο κοινό για πρώτη φορά το 2.000 χρόνια στο εγγύς μέλλον.

«Η λίμνη της ανασκαφής του Σιλωάμ είναι πολύ σημαντική για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στο Fox News Digital ο Αμερικανός πάστορας Τζον Χέιγκι, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Christians United for Israel. «Σε αυτό το σημείο ο Ιησούς θεράπευσε τον τυφλό (Ιωάννης:9) και σε αυτόν τον τόπο, πριν από 2.000 χρόνια, οι Εβραίοι προσκυνητές καθαρίστηκαν πριν εισέλθουν στον Δεύτερο Ναό.

«Η πισίνα του Σιλωάμ και ο δρόμος του προσκυνήματος, που βρίσκονται και οι δύο στην πόλη του Δαβίδ, είναι από τις πιο εμπνευσμένες αρχαιολογικές επιβεβαιώσεις της Βίβλου.

«Οι Χριστιανοί είναι βαθιά ευλογημένοι από το έργο της Πόλης του Δαβίδ και τη διαρκή δέσμευση του Ισραήλ να διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία σε όλους όσοι επισκέπτονται και ζουν στους Αγίους Τόπους, ιδιαίτερα την Ιερουσαλήμ — την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ «ΙΗΣΟΥΣ» ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Απόδοση της πισίνας του Σιλωάμ, περίοδος δεύτερου ναού

Απόδοση της πισίνας του Σιλωάμ, περίοδος δεύτερου ναού
(Shalom Kveller, City of David Archives)

Ο Ze’ev Orenstein, διευθυντής διεθνών υποθέσεων για το City of David Foundation στην Ιερουσαλήμ, είπε στο Fox News Digital, «Ένας από τους πιο σημαντικούς ιστότοπους που επιβεβαιώνει τη βιβλική κληρονομιά της Ιερουσαλήμ — όχι απλώς ως θέμα πίστης, αλλά ως γεγονός — με σημασία για δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, θα γίνει πλήρως προσβάσιμο για πρώτη φορά μετά από 2.000 χρόνια».

Η πισίνα του Σιλωάμ βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης του Δαβίδ και στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου των Τειχών της Ιερουσαλήμ.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΚΟΝΤΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ ΛΕΝΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

Ένα μικρό τμήμα της πισίνας, το οποίο έχει ανασκαφεί πλήρως, είναι προσβάσιμο στο κοινό εδώ και αρκετά χρόνια. Η συντριπτική πλειονότητα της πισίνας ανασκάπτεται και είτε θα ανοίξει αποσπασματικά είτε μόλις αποκαλυφθεί ολόκληρη η τοποθεσία. Το αρχαιολογικό έργο για την πλήρη ανασκαφή της πισίνας θα διαρκέσει μερικά χρόνια. Υπάρχει ένα σχέδιο για χώρο για τους επισκέπτες της πισίνας για να δουν την ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες στα Ηνωμένα Έθνη και την παλαιστινιακή ηγεσία να διαγράψουν την κληρονομιά της Ιερουσαλήμ, σε λίγα χρόνια, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που επισκέπτονται την Πόλη του Δαβίδ ετησίως θα μπορούν κυριολεκτικά να βαδίζουν στα χνάρια της Βίβλου, συνδέοντας τις ρίζες της την κληρονομιά και την ταυτότητά τους», σημείωσε ο Ορενστάιν.

Η επιγραφή του Σιλωάμ που χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στη σήραγγα του Εζεκία περιγράφει στην πρώιμη εβραϊκή γραφή το δράμα της διάνοιξης της σήραγγας.

Η επιγραφή του Σιλωάμ που χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στη σήραγγα του Εζεκία περιγράφει στην πρώιμη εβραϊκή γραφή το δράμα της διάνοιξης της σήραγγας.
(Αρχεία Zeev Radovan City of David)

Η πισίνα χτίστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 2.700 χρόνια ως μέρος του συστήματος νερού της Ιερουσαλήμ τον όγδοο αιώνα π.Χ. πρακτορεία και το City of David Foundation.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πισίνα του Σιλωάμ πέρασε από πολλά στάδια κατασκευής και έφτασε το μέγεθος του 1¼ στρέμματος.

«Όταν σκέφτομαι αυτά τα νέα, σκέφτομαι μια άλλη φράση από την Εβραϊκή Βίβλο, «Τα αυτιά μου σε άκουσαν, αλλά τώρα σε είδαν τα μάτια μου», είπε ο αιδεσιμότατος Τζόνι Μουρ, πρόεδρος του Κογκρέσου των Χριστιανών Ηγετών. Fox News Digital.

ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΛΗ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑΔΑ ΔΑΥΙΔ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΚΕ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

“Αυτές οι ειδήσεις σημαίνουν ότι μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία μπορούν σύντομα να δουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Θα επιβεβαιώσει όλα όσα πιστεύουν. Η πίστη είναι μέρος της λατρείας του Θεού, αλλά δεν απαιτείται μόνο πίστη για να πιστέψεις Υπάρχουν ιστορικά γεγονότα που πιστοποιούν την αλήθεια της Γραφής.”

Ο Μουρ, ο οποίος είναι μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Κινήματος Καταπολέμησης του Αντισημιτισμού, πρόσθεσε: “Στην πισίνα του Σιλωάμ, βρίσκουμε στοιχεία της ιστορίας που διατηρούνται για εμάς, που αποκαλύφθηκαν ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Αυτό είναι ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός. Θεολογικά, είναι επιβεβαιώνει τη Γραφή, γεωγραφικά επιβεβαιώνει την ιστορία και πολιτικά επιβεβαιώνει την αναμφισβήτητη και ασυναγώνιστη σύνδεση του Ισραήλ με την Ιερουσαλήμ. Μερικές ανακαλύψεις είναι θεωρητικές. Αυτή είναι αναμφισβήτητη. Είναι απόδειξη της ιστορίας της Βίβλου και του λαού της, του Ισραήλ.”

Βόρεια περίμετρος της πισίνας του Σιλωάμ

Βόρεια περίμετρος της πισίνας του Σιλωάμ
(Koby Harati, City of David Archives)

Ένα χτύπημα τύχης αποκάλυψε την πισίνα το 2004, όταν οι εργασίες υποδομής που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία νερού Hagihon αποκάλυψαν μερικά από τα σκαλοπάτια της πισίνας. Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA), υπό την επίβλεψη των καθηγητών Roni Reich και Eli Shukron, ξεκίνησε μια έρευνα. Ως αποτέλεσμα, αποκαλύφθηκε η βόρεια περίμετρος, καθώς και ένα μικρό τμήμα της ανατολικής περιμέτρου της λίμνης του Σιλωάμ.

,

«Η περίμετρος της πισίνας κατασκευάστηκε ως μια σειρά από σκαλοπάτια, επιτρέποντας στους λουόμενους να καθίσουν και να βυθιστούν στα νερά της πισίνας», σύμφωνα με την IAA.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Moshe Lion, δήλωσε: “Η πισίνα του Σιλωάμ στο Εθνικό Πάρκο Πόλης του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ είναι μια τοποθεσία ιστορικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας. Μετά από πολλά χρόνια προσμονής, σύντομα θα αξίζουμε να μπορέσουμε να αποκαλύψουμε αυτή τη σημαντική τοποθεσία και να το κάνουν προσβάσιμο στα εκατομμύρια των επισκεπτών που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ κάθε χρόνο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *